Onze koffiebonen
De koffie van The Ride Choice bestaat uit bonen van vier Oost-Afrikaanse landen, namelijk Kenia, Tanzania, Ethiopië en Oeganda. We betrekken onze bonen via een betrouwbare partner die niet geïnteresseerd is in snel geld verdienen, maar die de voorkeur geeft aan een vertrouwensrelatie met hun koffieboertjes, een wederzijds loyale en correcte aanpak die leidt tot het consolideren van regelmatige en langdurige relaties.
Vóór verzending worden de bonen geanalyseerd op basis van de kwaliteitsspecificaties van elke oorsprong, brand- en cupping-profielen volgens het SCA-protocol, advies voor de creatie en/of wijziging van mengsels, voortkomend uit een diepgaande kennis en liefde voor de grondstof


Kenia
Keniaanse koffiebonen worden wereldwijd geprezen als een van de beste bonen die er zijn. Deze bonen groeien onder bijna perfecte omstandigheden: op grote hoogtes, in niet te warme of koude klimaten, met voldoende regenval gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een consistentie en superieure kwaliteit.
Qua smaak bieden deze bonen een rijke, hartig-zoete complexiteit die vaak wordt vergeleken met een wijnachtige zuurgraad, dankzij de vulkanische bodems waarop ze geteeld worden. Ze hebben een levendige zuurtegraad en zijn medium vol met een sappige en gedurfde smaak. De smaaknuances variëren van zwarte bessen tot zure citrusvruchten, waardoor ze bij koffiekenners bijzonder geliefd zijn.
Onze Keniaanse bonen in de blend zijn te vinden op de hellingen van Mount Kenya. Zorgvuldig geselecteerd en verwerkt, ze zijn aromatisch met tonen van chocolade, goede zuurgraad en medium body.
Tanzania
Tanzania is een van de top koffie-exporteurs van Afrika, met een jaarlijkse export van meer dan 40.000 ton, waardoor het de vierde grootste koffieproducent op het continent is. Ongeveer 400.000 gezinnen vinden hun levensonderhoud in de koffiesector.
Gelegen nabij de evenaar, profiteert Tanzania van ideale koffieteeltcondities. Het tropische klimaat biedt het hele jaar door een perfecte mix van zon en regen, samen met consistente temperaturen. De gevarieerde hoogtes, van 800 tot 2.000 meter boven zeeniveau, zorgen voor een langzamere rijping van de koffiebonen. Dit leidt tot dichtere, smaakrijkere bonen.
Tanzaniaanse koffie staat bekend om zijn rijke diversiteit aan smaakprofielen, beïnvloed door de unieke combinatie van hoogte, bodemsamenstelling en verwerkingsmethoden. Arabica bonen uit regio's zoals Kilimanjaro blinken uit met hun levendige zuurgraad, bloemige aroma's en citrusachtige tonen, verrijkt met nuances van bergamot en jasmijn. Koffie uit de Zuidelijke Hooglanden biedt daarentegen een vollere body met aardse, chocoladeachtige ondertonen en een robuuste nasmaak. De in het land geteelde Robusta bonen onderscheiden zich door een krachtige, intense smaak met hints van pure chocolade, noten en kruiden.
Onze koffiebonen komen uit Mbeya, een gebied in het zuiden van Tanzania tegen de grens met Zambia. Deze bonen zijn de basis voor een "volle" koffie, met tonen van cacao. De koffie is genoemd "Kifaru", wat in het Swahili "neushoorn" betekent.


Ethiopië
Ethiopië, beschouwd als de geboorteplaats van koffie, herbergt eeuwenoude wilde koffiebomen in zijn rijke landschap. Het land is uniek met meer dan duizend verschillende koffievariëteiten die natuurlijk gedijen. De zuidelijke bergen van Ethiopië bieden ideale hoogtes voor koffieteelt, met diepe grond en weelderige vegetatie die optimale groeiomstandigheden creëren. Hier worden de meeste koffiesoorten op natuurlijke wijze geteeld, zonder het gebruik van landbouwchemicaliën, vaak in de schaduw van andere planten. Dit in contrast met andere wereldregio's, waar boeren specifieke omstandigheden moeten nabootsen, zoals het planten van bomen voor schaduw.
Ethiopische koffie is beroemd om zijn heldere, fruitige en bloemige smaken, met een hogere zuurgraad en een licht tot medium mondgevoel, versterkt door complexe smaaknuances. De koffiebonen ondergaan meestal een gewassen of natuurlijke verwerkingsmethode, wat een significante invloed heeft op de smaakprofielen.
Bijna de helft van de bevolking in Ethiopië verbouwt koffiebonen. Het grootste deel van de koffieproductie is in handen van kleine boeren (98%) waarbij de koffieplantage niet groter is dan een hectare.
De koffiebonen die wij gebruiken in onze blend is de Djimmah grade 5 (Arabica) en Sidamo grade 2 (Arabica), beiden zeer aromatische bonen

Oeganda
Oeganda's klimaat en bodem zijn perfect geschikt voor koffieteelt, waarbij Robusta-koffie inheems is in het Kampala Forest en rond het Victoria Crescent-meer. Historische gewapende conflicten hebben lang de ontwikkeling van een bloeiende koffie-industrie bemoeilijkt, maar de situatie is in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Tegenwoordig genieten we van enkele van de fijnste koffiebonen die Oeganda te bieden heeft.
Als de bakermat van Robusta-koffie, bestaat ongeveer 80% van de koffieproductie in Oeganda uit Robusta, terwijl de resterende 20% Arabica is.
De meest voortreffelijke Oegandese koffie onderscheidt zich door smaaknoten van citrus en fruit, gekenmerkt door een wijnachtige zuurgraad, een aromatisch boeket en een zachte textuur. Deze koffie wordt zowel via natte als droge methodes verwerkt, wat elk een uniek karakter aan de koffie geeft.
Hoewel biologische teelt in Oeganda gebruikelijk is, hebben sommige boeren door klimaatverandering en de behoefte om de productie te verhogen, chemische meststoffen ingezet. Wij kiezen echter nadrukkelijk voor bonen van biologisch werkende boeren.
De koffiebonen worden handmatig tot twee keer toe geselecteerd en daarna gaan de bonen door een sorteermachine. Hiermee wordt 'Giraf' de schoonste koffie van Oeganda, met daarnaast de kenmerken van een typisch robuuste Oegandese koffie zoals weinig bitter.
Daarnaast gebruiken we ook de bonen uit het zuid-oosten van Oeganda, genaamd 'Robusta Kaweri'. Zij komen uit een gebied met een constante temperatuur van 25 graden en 1.000 mm regenval per jaar. Een evenwichtige smaak met een kruidige notensmaak.
Onze Ride Choice - koffie
Onze koffie is een blend van bovenste excellente koffiebonen, in de juiste samenstelling met de hoogst mogelijke zorg, afgestemd. De bonen komen van de kleinere koffieboertjes in de regio. Ze worden gebrand op Sicilië, Italië, daar waar de fijnste koffies vandaan komen. De kennis van het branden is hier van hoge kwaliteit. Dit in combinatie met de mooiste koffiebonen geeft de heerlijke The Ride Choice-koffie!
